Rowery i wózki gastronomiczne – biznes na kółkach bez kasy fiskalnej?

Wózek gastronomiczny a kasa fiskalna

Jesteś przedsiębiorcą, który dostrzegł ogromny potencjał i przyszłość w biznesie mobilnej gastronomii? Wspaniale! Jeżeli jesteś zdecydowany i chcesz kupić wózek gastronomiczny lub masz już rowerek gastronomiczny, to najwyższy czas, aby wystartować ze swoim własnym biznesem na kółkach!

Z pewnością wspaniale się orientujesz w sprawach dotyczących mobilnej gastronomii i wiesz już, że są to wyszczególnione rodzaje punktów, tak zwane ruchome placówki gastronomiczne.

Klasyfikacja PKD wyróżnia cztery takie przypadki:
• wózki z żywnością
• przyczepy gastronomiczne
• obwoźni sprzedawcy lodów
• stragany, na których przygotowuje się żywność

Oznacza to, że powyższe obiekty traktowane są w prawie nieco inaczej niż tradycyjne placówki gastronomiczne. Warto wiedzieć jakie zachodzą miedzy nimi różnice i jak prawidłowo zadbać o swój biznes na kółkach od strony formalnej. Na tym etapie musisz zadać sobie pytanie, czy dobrze orientujesz się we wszystkich nowinkach i przepisach regulujących posiadanie np. wózka gastronomicznego i czy zdajesz sobie sprawę, że posiadaczy chociażby roweru gastronomicznego również obowiązują określone wytyczne i szereg obowiązków, których ściśle muszą przestrzegać?

Biznes na kółkach i sprzedaż według GUS

Załóżmy, że masz już swój wymarzony wózek gastronomiczny lub właśnie kupiłeś rower, z którego chcesz serwować najlepsze jedzenie w okolicy. Głodni klienci ustawiają się w kolejkach, a ty nie nadążasz z nakładaniem im porcji. Biznes kręci się jak koła w twoim pojeździe i wszystko wygląda na to, że niedługo będziesz mógł pozwolić sobie na zainwestowanie w kolejny sprzęt, chociażby wózek gastronomiczny, i rozbudowanie swojej działalności. Czy to już czas, aby zainwestować w kasę fiskalną? Czy wiesz w jakim przypadku, jako przedsiębiorca, jesteś zobowiązany, aby kupić kasę i jakie warunki musi spełniać twój biznes?

Do roku 2015 głównym miernikiem zwolnienia ze stosowania kas fiskalnych był obrót, który wynosił maksymalnie 20 tys. w skali roku. Były to główne wytyczne, do których musiał się stosować właściciel ruchomej placówki gastronomicznej. Rok 2015 przyniósł jednak zmiany dla wszystkich właścicieli ruchomych placówek, takich jak rowery czy wózki gastronomiczne. Nowe przepisy regulują obowiązek stosowania kas fiskalnych i obligują kolejne grupy przedsiębiorców do zakupu ów urządzeń.

„Główny Urząd Statystyczny (stat.gov.pl) wyjaśnia, że na potrzeby statystyki publicznej placówka gastronomiczna oznacza zakład lub punkt gastronomiczny stały lub sezonowy, którego przedmiotem działalności jest przygotowanie oraz sprzedaż posiłków i napojów do spożycia na miejscu i na wynos. W pojęciu tym nie mieszczą się jednak ruchome punkty sprzedaży detalicznej i automaty sprzedażowe. Stała placówka gastronomiczna to natomiast placówka gastronomiczna czynna w ciągu całego roku kalendarzowego, ewentualnie pracująca z pewnymi przerwami, wynikającymi z takich przyczyn jak remont, okresowy brak personelu (z powodu urlopu lub choroby), okresowa inwentaryzacja itp. Sezonową placówką gastronomiczną jest natomiast placówka uruchamiana okresowo i działająca nie dłużej niż sześć miesięcy w roku kalendarzowym”
źródło: www.podatki.egospodarka.pl

Wózek i rower gastronomiczny – ruchoma placówka czy punkt sprzedaży?

Jednym z dwóch głównych kryteriów świadczących o tym, że placówka gastronomiczna posiada obowiązek sprzedaży towarów/ usług przy użyciu kasy fiskalnej jest odróżnienie ruchomego punktu sprzedaży detalicznej od placówki gastronomicznej.

Dzięki przytoczonej wcześniej klasyfikacji PKD można wywnioskować, że posiadając ruchomy punkt sprzedaży (m.in. rowery i wózki gastronomiczne, przyczepy gastronomiczne) nie jesteśmy zobligowani do rejestrowania sprzedaży za pomocą kas fiskalnych. Jesteśmy właścicielami ruchomej placówki gastronomicznej i w takim przypadku, jako przedsiębiorca, możemy także skorzystać ze zwolnienia z obowiązku posiadania kasy fiskalnej z uwagi na obroty (wspomniane powyżej).

Kolejnym istotnym kryterium jest stopień zaawansowania czynności towarzyszących wydawaniu artykułów spożywczych. Warto w tym przypadku przeanalizować, czy będąc właścicielem straganu, przyczepy gastronomicznej lub wózka gastronomicznego, tylko dostarczamy towar, czy może jest to już raczej pewnego rodzaju usługa gastronomiczna?

Jeżeli posiadasz wózek gastronomiczny, przy wydawaniu posiłków najczęściej towarzyszy ci tylko ich obróbka termiczna. Tak samo jeżeli sprzedajesz jedzenie ze swojej przyczepy gastronomicznej powtarzasz ten sam proces, czasami wzbogacając go o dodatkowe czynności, na przykład polanie ketchupem czy innym sosem :)

W biznesie obwoźnej gastronomii, sprzedaży nie towarzyszy żadna obsługa kelnerska. Zazwyczaj klient nie ma nawet wyznaczonego miejsca do spożycia produktu, gdyż jedzenie jest po prostu na wynos. Ta niewielka liczba udogodnień pozwala jednak traktować wydawanie posiłku jako dostarczanie towaru, nie świadczenie usług. I w tym momencie, dostarczając towar ze swojego roweru lub wózka gastronomicznego, jako przedsiębiorcy mamy ponownie pełne prawo do nieposiadania kasy fiskalnej do pewnego pułapu obrotu.

Wózek gastronomiczny – najlepszy wybór na start

Możliwość skorzystania ze zwolnienia z obowiązku posiadania kasy fiskalnej daje już jedno kryterium – ruchomy punkt sprzedaży lub po prostu wydawanie towaru. Jest to duże ułatwienie dla wszystkich przedsiębiorców widzących przyszłość w biznesie mobilnej gastronomii. Przepisy te ułatwiają także start nowym przedsiębiorcom, którzy na początku prowadzenia swojej działalności napotykają szereg formalności i obowiązków do wypełnienia. Przynajmniej na tym pierwszym etapie rozwijania biznesu, nie muszą się oni martwić o sprawy związane z posiadaniem kasy fiskalnej. Zarówno przy zakupie swojego pierwszego wózka gastronomicznego, jak i kolejnego roweru, zawsze warto śledzić aktualne normy prawne regulujące obowiązki dla ich posiadaczy.

źródło: www.podatki.egospodarka.pl; www.stat.gov.pl
Update cookies preferences