Jak mobilna gastronomia odmienia miasta?

Mobilna gastronomia od kilku lat jest obecna w polskich miastach i na stałe wpisała się już w ich krajobraz. Kultura kupowania jedzenia z samochodów albo rowerów specjalnie do tego przeznaczonych, przywędrowała do nas z Ameryki, gdzie od zawsze cieszyła się ogromną popularnością.

Szybko okazało się, że pojazdy gastronomiczne idealnie wpasowały się w polski klimat. Coraz rzadziej kogokolwiek zaskakuje sprzedaż posiłków i napojów na ulicy, bezpośrednio do rąk klienta. Ciężko też znaleźć osobę, która nigdy w życiu nie skorzystała z takiej opcji. W obecnych czasach, gdy wszyscy się gdzieś spieszą, a doba nie wystarcza na wypełnienie wszystkich obowiązków, możliwość kupienia czegoś „po drodze” jest na wagę złota.

W dzisiejszym artykule zastanowimy się nad tym w jakim stopniu mobilna gastronomia odmieniła obraz polskich miast. Zapraszamy do lektury!

Rowery gastronomiczne na każdej ulicy, jedzenie dostępne na wyciągnięcie ręki

Idąc przez centrum miasta albo spacerując po parku, nie da się nie zauważyć mobilnych punktów gastronomicznych. Najczęściej spotkać je można przy biurowcach, uczelniach i szkołach – w lokalizacjach, gdzie przepływ ludzi jest ciągły. Dzięki stałej obecności tych pojazdów w przestrzeni miejskiej, nie trzeba nosić ze sobą jedzenia na zapas. Wiele osób z wyraźną ulgą decyduje się na takie rozwiązanie ponieważ nie musi specjalnie wcześniej przygotowywać sobie posiłku.

Warto też wspomnieć, że jedzenie i picie sprzedawane w mobilnej gastronomii najczęściej ma bardzo atrakcyjne ceny, dlatego nie trzeba obawiać się bankructwa, nawet wtedy, jeżeli codziennie pozwolimy sobie na kupno przekąski.

Eventy plenerowe nie obejdą się bez pojazdów gastronomicznych

Chyba nie istnieje już żaden event, na którym nie byłoby rowerów gastronomicznych albo food trucków. Festiwale muzyczne, wydarzenia kulturalne i sportowe, szkolenia, marsze itp. Wszystkie te zdarzenia mają wspólną, oczywistą cechę – tłumnie uczestniczą w nich ludzie, a ludzie mają to do siebie, że po jakimś czasie stają się głodni 🙂

Gwarantując obecność pojazdów z jedzeniem, organizatorzy dbają w ten sposób o dobre samopoczucie uczestników. Jest to także wygodne z tego względu, że samochody czy rowery można szybko i bez problemu przemieścić gdziekolwiek indziej, gdy tylko zajdzie taka potrzeba. Nie ma więc konieczność stawiania tymczasowych namiotów, których zarówno rozłożenie, jak i złożenie, zajmuje sporo czasu. Nie bez znaczenia jest też fakt, że ludzie po prostu lubią zmiany – kupowanie jedzenia przygotowanego w pojeździe to coś nowego, miła odmiana od rutyny.

Kolorowe wózki i oryginalne food trucki zamiast lokali gastronomicznych

Ogromną popularnością cieszą się „zjazdy food trucków” i wszelkie cykliczne imprezy podczas których ludzie kupują jedzenie z mobilnych punktów gastronomicznych i spożywają je na świeżym powietrzu. Sukces takich eventów wynika z tego, że w końcu znalazł się inny sposób na wspólne jedzenie ze znajomymi. Nie trzeba urządzać spotkań w domu ani rezerwować stolika w jednej restauracji i potem martwić się, że menu nie będzie pasowało wszystkim zebranym. Podczas tego rodzaju imprez każdy bez problemu znajdzie coś dla siebie – zazwyczaj każdy food truck czy wózek gastronomiczny oferuje zupełnie inne, oryginale jedzenie.

Imprezy z mobilnymi punktami gastronomicznymi – różnorodność dostępna w jednym miejscu

Mobilna gastronomia sprawiła, że w miastach na stałe zagościły tego typu wydarzenia. Można więc śmiało stwierdzić, że ma ona istotny wpływ na kształtowanie się zwyczajów i preferencji mieszkańców dużych miast. Dzięki obecności tego typu eventów, ludzie stali się też bardziej otwarci na nowe smaki i na inny styl spożywania posiłków. Oto nagle można spróbować zupełnie różnych potraw w tym samym miejscu i czasie. Jak wiadomo, tam gdzie duża liczba ludzi, im więcej jedzenia, tym lepiej. Właśnie dlatego imprezy tego typu cieszą się coraz większym zainteresowaniem.

Foodbike – dostrzegamy potencjał pojazdów gastronomicznych

W Foodbike już wiele lat temu dostrzegliśmy, że mobilny biznes gastronomiczny skrywa w sobie ogromny potencjał. Ostatnie lata tylko utwierdziły nas w tym przekonaniu. Zarówno latem, jak i w środku zimy, w centrach miast i na skwerach, można spotkać rowery gastronomiczne. Z reguły nieodłącznym elementem tego obrazka jest ciągnąca się na co najmniej kilka metrów kolejka klientów 🙂

To wszystko pokazuje, że ludzie w pełni zaakceptowali taki styl sprzedaży jedzenia i chętnie korzystają z jego zalet. Z kolei przedsiębiorcy coraz częściej dostrzegają, jak bardzo mobilny biznes może być opłacalny i inwestują w niego swoje pieniądze.

Jeżeli Ty także dostrzegasz, jak wiele korzyści niesie za sobą gastronomia na kółkach, skontaktuj się z nami. W Foodbike oferujemy pojazdy gastronomiczne, które są ekonomiczne i ergonomiczne. Nasze projekty są solidne, oryginalne i idealnie prezentują się na polskich drogach. Chcesz, aby mobilna gastronomia dalej odmieniała miasta na lepsze? Kup swój pojazd i stań się częścią ten pozytywnej zmiany!

Komentarze z facebooka