Dodatki do roweru gastronomicznego – pojemniki gastronomiczne

Każdy rodzaj gastronomii rządzi się swoimi własnymi prawami. Nie inaczej jest w przypadku gastronomii mobilnej, której forma wymusza na właścicielach wybór określonego sprzętu, wyposażenia i dodatków gastronomicznych. Niezależnie, co sprzedajemy z naszego roweru gastronomicznego, najprawdopodobniej produkt ten przechowujemy właśnie w pojemnikach GN. Co to oznacza?

„GN” to skrót od sformułowania „Gastro Norm”, czyli ustalonej, standardowej tabeli rozmiarów pojemników, które wykorzystuje się w gastronomii. Skąd taki pomysł? Tabele z wymiarami GN powstały po to, aby ujednolicić wielkość. Oznaczenia te są stosowane nie tylko na pojemnikach, ale także w urządzeniach gastronomicznych i meblach kuchennych – wszędzie tam, gdzie istnieje możliwość wpasowania pojemnika.

Pojemniki GN to jedne z najbardziej uniwersalnych dodatków gastronomicznych, które znajdują swoje rozwiązania także w rowerach gastronomicznych – w całym mobilnym biznesie.

Jakie rodzaje pojemników GN dostępne są na rynku?

Pojemniki gastronomiczne to standardowe wyposażenie każdej gastronomii. Tak zwane pojemniki GN są dostępne w wielu kształtach, wielkościach i głębokościach. Pojemniki te służą do przechowywania produktów w różnych temperaturach – zarówno w chłodziarkach, jak i w witrynach grzewczych. Jeżeli prowadzimy mobilną gastronomię, nasz rower gastronomiczny musi być również wyposażony w te podstawowe sprzęty. Często jednak zdarza się, że ceny takich dodatków do roweru gastronomicznego potrafią różnić się bardzo mocno, nawet mimo tych samych wymiarów.

W dzisiejszym artykule postaramy się scharakteryzować dodatki do rowerów gastronomicznych jakim są pojemniki GN. Postaramy się także wyjaśnić podstawowe różnice pomiędzy ich rodzajami. W poniższym porównaniu zostały wzięte pod uwagę pojemniki typu 1/1 o wymiarze 530×325 i głębokości 200mm. Grubość ścianki zmienia się w zależności od materiału i ma znaczący wpływ na cenę. Zapraszamy do lektury!

Dodatki do roweru gastronomicznego– specyfikacja pojemników GN

Pojemniki gastronomiczne GN – Polipropylen

Pierwszym rodzajem pojemników i jak się wyklarowało – najtańszym, okazały się naczynia wykonane z polipropylenu. Do naszego zestawienia wzięliśmy trzy typy:

• standardowy polipropylen
• polipropylen antybakteryjny
• polipropylen kolorowy

Ceny kształtowały się pomiędzy 21,75 za wersję standardową, i 37,05 za wersję antybakteryjną. Pojemniki z barwionego polipropylenu nie są w naszym kraju zbyt popularne, a ich cena jest prawie średnią ze standardowego i antybakteryjnego i wynosi 27,5 zł.

Pojemniki gastronomiczne GN – Poliwęglan

Kolejną grupą cenową był pojemniki poliwęglanowe. W zestawieniu umieściliśmy dwa rodzaje kuwet:

• standardowe
• barwione

Ceny okazały trochę wyższe od pojemników wykonanych z polipropylenu i wyniosły 38,64 zł za pojemnik zwykły i 49,39 zł za barwiony. Również barwione pojemniki nie cieszą się u nas zbyt dużą popularnością, natomiast standardowy poliwęglan jest najczęściej wybieranym materiałem, zaraz po kuwetach wykonanych z metalu. Dlaczego? Poliwęglan cechuje się dość dużą wytrzymałością i wysoką odpornością termiczną. Pojemniki z tego materiału świetnie sprawdzają się jako wyposażenie roweru gastronomicznego.

Pojemniki gastronomiczne GN – Trytan

Następną grupę cenową w naszym zestawieniu stanowią pojemniki wykonane z trytanu. Jest to ciekawy materiał, niezawierający szkodliwego BPA (Bisfenol A). Co więcej, trytan ma wysoką odporność cieplną i chemiczną. Również jest bardzo łatwy w formowaniu. Pojemnik z tego tworzywa możne znaleźć wiele zastosowań w gastronomii. Przyda się także jako dodatek do roweru gastronomicznego. W tabelce znajdują się dwa rodzaje produktów z trytanu:

• standard
• kolor

Wersja standardowa kształtuje się na poziomie cenowym podobnym do kolorowego polipropylenu – 48,97, a kolorowa opcja tego pojemnika na 62,41.

Pojemniki gastronomiczne GN – Stal INOX

Pierwszymi z metalowych pojemników w zestawieniu były pojemniki ze stali nierdzewnej INOX. Cechują się one odpornością na korozję ze strony rozcieńczonych kwasów, roztworów alkalicznych i czynników atmosferycznych. Z tego powodu stal jest szeroko stosowanym materiałem w gastronomii. W tabelce uwzględniliśmy dwa rodzaje pojemników:

• standard
• perforowane

Ceny tego rodzaju pojemników są znacznie wyższe od kuwet z tworzyw sztucznych. Pojemnik standardowy kosztuje już 91,07 zł natomiast perforowany aż 116,75 zł. Tego typu naczynia stosowane są we wszelkiego rodzaju bemarach i kuweciarkach. Nie straszne są im wysokie jak i niskie temperatury. Istotną kwestią jest również grubość. Pojemniki INOX są dość cienkie, przez co mogą łatwiej ulegać deformacjom po dłuższym okresie użytkowania, np. obicia, upadki etc. W przypadku rowerów gastronomicznych, które są w ruchu przez sporą cześć dnia, warto wziąć ten argument pod uwagę.

Pojemniki gastronomiczne GN – AISI 304

Ostatnią grupą jest mercedes wśród pojemników GN, czyli kuwety wykonane ze stali kwasoodpornej 304. Jest to jeden z droższych materiałów, ale za to bardzo wytrzymały, zarówno chemicznie jak i mechanicznie. Cena za pojemnik standardowy wynosi aż 146,57 zł.

Podsumowując, w zależności od potrzeb i możliwości finansowych możemy dobierać odpowiednie pojemniki GN. Szeroki wachlarz materiałów, kształtów jak i wielkości na pewno pozwoli na najbardziej optymalne wybory. Pojemniki to bez wątpienia dodatki do roweru gastronomicznego, które są niezbędne, a na ich jakości nie powinien oszczędzać żaden przedsiębiorca.

Update cookies preferences