Pomysł na biznes – wózek z hot-dogami

Jest wiele osób, które chciałyby otworzyć swój gastronomiczny biznes, ale nie ma na to wystarczających środków. Wysoki czynsz, opłacenie kilku pracowników oraz pozostałe, konieczne opłaty kumulują się i skutecznie zniechęcają do inwestycji w tę branżę.

Są jednak ludzie, którzy nie chcą zupełnie zrezygnować ze swoich marzeń i szukają innych rozwiązań. W takiej sytuacji na ratunek nadchodzi mobilna gastronomia – nowy wymiar serwowania jedzenia bezpośrednio na ulicy. Od dłuższego czasu w Polsce można zauważyć coraz więcej rowerów i wózków gastronomicznych. W dzisiejszym artykule wspólnie zastanowimy się nad tym, co jest powodem takiej zmiany w gastronomii?

Mobilny punkt z hot-dogami – to się po prostu opłaca!

Chociaż niektórym może wydawać się, że pomysł na biznes, jakim jest mobilna gastronomia, nie jest poważny i nie przyniesie dużych zysków, liczby mówią same za siebie. Coraz więcej ludzi decyduje się na sprzedaż hot-dogów na ulicy ponieważ to po prostu się opłaca. Czas przygotowania jednego hot-doga i koszty jego składników nie są duże. Wystarczy jednak, że sprzeda się ich kilkadziesiąt lub kilkaset dziennie, a pieniądze z tego wielokrotnie zwracają się właścicielowi.

Poznaj zalety mobilnej firmy gastronomicznej

Jak już wspominaliśmy, wiele osób marzy o własnej restauracji, niestety niewielu stać na płacenie czynszu w dobrej dzielnicy i utrzymanie całego lokalu. Dlatego dobrze, że istnieje taka alternatywa jak pojazdy gastronomiczne, która zdobywa coraz większą popularność na rynku gastronomicznym.

Jakie są największe plusy mobilnego biznesu gastronomicznego?

Niskie ceny zakupu i wyposażenia pojazdu gastronomicznego

Rower gastronomiczny to jednorazowy koszt rzędu ok. 30 tys. zł. Trzeba przyznać, że nie jest to wysoka kwota jak na urządzenie, które w pełni umożliwia nam funkcjonowanie w branży. Dodatkowo, nasze państwo oraz Unia Europejska często wspierają przedsiębiorców więc można starać się o dotację, która zasili nasze konto.

Niskie koszty utrzymania

Jeżeli jesteśmy już w posiadaniu roweru gastronomicznego, największy wydatek mamy za sobą. Do opłacenia zostają nam wypłaty pracowników, koszty składników i wyprodukowania jedzenia oraz ewentualna zapłata za wynajem powierzchni, na której parkujemy. Te koszty nie nieporównywalnie mniejsze od tych, które trzeba płacić za stacjonarną restaurację.

Duże zyski

Przedsiębiorcom, którzy dostrzegają rosnący popyt na szybkie przekąski sprzedawane z pojazdów, udaje się zarobić naprawdę duże pieniądze. Nie tylko dlatego, że oszczędzają dzięki niskim kosztom utrzymania, ale głównie przez to, że mobilna działalność jest teraz bardzo „na topie” i przyciąga wielu klientów.

Można je zaparkować w niemal każdej lokalizacji

Swój rower albo wózek z przysmakami możesz zaparkować w prawie każdym miejscu. Prawo zabrania parkować w kilku przypadkach, np. na zabytkowych przestrzeniach i ruchliwych ulicach, a także na terenach prywatnych bez zgody właściciela. W Urzędzie miasta można uzyskać wszelkie potrzebne informacje odnośnie tego, gdzie zatrzymywać bez obaw. Ogromną zaletą pojazdów gastronomicznych jest możliwość przemieszczenia ich, gdy tylko zajdzie taka potrzeba.

Elastyczność

Wiele przedsiębiorców decyduje się akurat na mobilną gastronomię, ponieważ to bardzo elastyczna inwestycja. Dzięki modułowości, wózek z hot-dogami można bez większych trudności zmienić w wózek z kawą i dzięki temu zarabiać przez cały rok. Każdy pojazd od Foodbike jest ekonomiczny i ergonomiczny – można go przybudowywać i wykorzystywać na wiele sposobów.

Własny biznes na kółkach jest teraz wyjątkowo modny!

Moda na sprzedaż przysmaków na ulicy przywędrowała do nas z Ameryki już jakiś czas temu, ale nie zanosi się za to, aby miała w najbliższym czasie przeminąć – wprost przeciwnie! Pojazdy gastronomiczne są coraz bardziej zaawansowane i stanowią poważną konkurencję dla stacjonarnych restauracji.

Co ważne, biznes na kółkach, czyli na przykład rower, to także eko-rozwiązanie. W świadomości polskiego społeczeństwa od kilku lat następują pozytywne zmiany jeśli chodzi o dbanie o klimat. Coraz więcej ludzi ceni więc inicjatywy przedsiębiorców, które wynikają z troski o planetę. Znaczenie mają nawet drobne decyzje, takie jak postawienie na papierowe talerzyki, kubeczki i sztućce oraz sprzedawanie dań w słoikach. Podejmując je, właściciele zdobywają szacunek oraz stałych klientów.

Foodbike – zmienimy Twój pomysł na biznes w rzeczywistość

Jeżeli tylko masz w sobie gotowość do pracy i pozytywne nastawienie, mobilna gastronomia to branża, która stoi dla Ciebie otworem. Możesz sprzedawać hot-dogi, zapiekanki, frytki, lody, soki albo herbatę – wszystko, czego tylko zapragniesz. Twoje menu zależy od Twojej determinacji i kreatywności.

Masz już konkretną wizję swojej marki? Foodbike pomoże Ci zmienić ją w rzeczywistość. Oferujemy pojazdy gastronomiczne, które są profesjonalne, niezwykle trwałe, a przy okazji świetnie się prezentują. Skontaktuj się z nami i zacznij swoją gastronomiczną przygodę już teraz!

Komentarze z facebooka