Z czego składa się wózek gastronomiczny?

Wózek gastronomiczny to mniej złożony brat roweru gastronomicznego. Wózek jest urokliwy, malowniczy, ma trochę inny wyraz niż rower, który jednak w dużym stopniu pełni funkcję transportową. Forma w postaci wózka świetnie sprawdzi się w centrach handlowych lub wewnątrz lokali gastronomicznych, jako obiekt ozdobny z wyjątkowym towarem. Krótko mówiąc jest to punkt mniej do sprzedaży mobilnej, bardziej do sprzedaży stacjonarnej. Nie posiada modułu mechanicznego do transportu na większe odległości bezpośrednio w swojej budowie. Jednak część gastronomiczno-sprzedażowa jest kompletna i autonomiczna, tak jak w przypadku roweru gastronomicznego.

Elementy podstawowe wyposażenia

Moduł gastronomiczny umiejscowiono na stalowej ramie, dzięki czemu konstrukcja jest stabilna i wytrzymała. Oprócz dwóch pompowanych kół, które bezpośrednio utrzymują ciężar, pojazd wyposażony jest w skrętne i wytrzymałe kółeczko na przeciwległej osi, co pozwala na bezproblemowe sterowanie przy przemieszczaniu. Zazwyczaj wózek posiada ozdobno-funkcjonalny daszek, doskonale prezentujący się blat ze stali nierdzewnej przystosowany do wymogów sanepidu, obudowę, która jest malowana proszkowo oraz wszystkie instalacje opisane niżej.

Dodajmy, że zdarzają się sytuacje, gdzie klient życzy sobie coś wyjątkowego – przykładem może być blat z drewna o wyjątkowym wyglądzie, czy elementy dodatkowe jako miejsce do przechowywania. W takim przypadku ekipa Foodbike tworzy projekt zgodny z oczekiwaniami indywidualnymi, lecz wymaga to większego nakładu pracy i czasu.

Woda i elektryka w wózku gastronomicznym

Zazwyczaj dwa najważniejsze systemy w wózku gastronomicznym to instalacja sanitarna oraz instalacja elektryczna. Producent zapewnia, że każdy system spełnia wymogi polskich Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych, więc nie musisz martwić się o problemy na tym podłożu.

Instalacja sanitarna zawiera dwukomorowy zlew, kran obsługujący wodę ciepłą oraz zimną. Przepływ zapewnia sprawna pompa, natomiast odpowiednią temperaturę wody reguluje ogrzewacz. W codziennej pracy ciepła woda stanowi znaczne ułatwienie przy usuwaniu nieczystości z naczyń lub zwyczajnie pozwala na komfortowe umycie rąk sprzedawcy. A co jeśli zbiornik na brudną wodę się zapełni? Wystarczy odkręcić spust wody na dole pojazdu i pozbyć się nieczystości w odpowiednim miejscu. System działa również w drugą stronę, ponieważ wodę świeżą uzupełniamy wlewając ją wygodnie przez odpowiedni otwór w blacie, na górze pojazdu.

Instalacja elektryczna zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ to głównie ona stanowi o autonomii wózka gastronomicznego i pozwala na pracę niezależną od zewnętrznego źródła energii. A dzieje się tak ze względu na wbudowane akumulatory, które działają zasilając urządzenia gastronomiczne na pełen etat, bez przerwy. W ofercie znajdziesz dwa dostępne pakiety akumulatorów. Cena zależy od ich pojemności, a dobór odpowiedniego wariantu od wymogów zainstalowanych na wózku urządzeń gastronomicznych. Oprócz akumulatorów w systemie znajduje się przetwornica z ładowarką w zestawie. Wózek ładujemy podłączając go do sieci elektrycznej. A co jeśli „padł” nam telefon lub mamy potrzebę podłączyć do prądu kasę fiskalną? Żaden problem, ponieważ wózek zawiera tradycyjne gniazdo dla urządzeń zewnętrznych, dzięki czemu zasilenie ich znajduje swoje źródło w akumulatorach. Te imponujące rozwiązania dopełnia fakt, że cały wózek może pracować zarówno za pomocą energii zgromadzonej wewnątrz, jak i czerpiąc energię z klasycznej sieci 230 V.

Wózek do handlu… czym?

No właśnie… Możemy przyznać, że głównym czynnikiem, który decyduje o wyposażeniu wózka gastronomicznego jest jego przeznaczenie. Nasze doświadczenia w gastronomii mobilnej pokazują, że zazwyczaj przedsiębiorcy decydują się na pojazdy w celu handlu lodami, kawą lub chłodnymi przekąskami. Znajdują miejsce i badają zachowania klienta, aby zaoferować mu najbardziej pożądane towary. Wózek gastronomiczny jest do tego znakomitym narzędziem i mieści wszystkie niezbędne urządzenia praktycznie do każdego rodzaju biznesu. Jeśli interesuje Cię cena poszczególnych wariantów sprzedażowych, cenniki znajdziesz na naszej stronie.

Handel lodami

Możemy przyjąć, że handel lodami jest najpopularniejszym modelem biznesowym jak dotąd. Popularność lodów w lecie bije na głowę wszystkie inne produkty dostępne w ramach street-food’u. W ofercie Foodbike wózek do lodów zawiera konserwator na kuwety typu Pozetti. Są to okrągłe pojemniki, które umieszcza się w maszynie na dwóch poziomach. Górny poziom kuwet przeznaczony jest do bezpośredniego dostępu dla sprzedawcy, natomiast dolny poziom kuwet możemy przyjąć jako magazyn, do którego sięgamy aby uzupełnić towar. Konserwator posiada regulację temperatury oraz możliwość wymuszonego obiegu powietrza wewnątrz komory. Dzięki temu zarówno lody mleczne, jak i sorbety zachowają odpowiednią konsystencję i świeżość. Do podstawowego wyposażenia jest możliwość swobodnego dobrania akcesoriów typu: osłona z pleksi, stojak na wafle lub przykładowo oświetlenie led w celu podbicia wrażenia wizualnego obiektu.

Nieważne, jaki pomysł na biznes posiadasz. Z radością zrealizujemy zarówno klasyczne, jak i oryginalne koncepcje wózka gastronomicznego.