Rower, a może wózek gastronomiczny? – dobra jakość twojego stoiska sprzedażowego

Na rynku można znaleźć wielu producentów specjalizujących się w produkcji sprzętu dla mobilnej gastronomii. Wybór jest naprawdę ogromny - od przyczep, foodtrucków, aż po wysoko wyspecjalizowane wózki czy rowery gastronomiczne. Niestety, nie zawsze każdy produkt jest tworzony zgodnie z zasadami mechaniki czy nawet chemii. Warto zainteresować się tematem, gdyż stoiska sprzedażowe powinny spełniać określone kryteria i zasady, a nasze wyposażenie powinno działać sprawnie, abyśmy mogli skupić się na pracy.

Na co zwracać uwagę przy wyborze wyposażenia do sprzedaży mobilnej?

Dobrze wyposażony wózek gastronomiczny zapewnia nam dużo możliwości. Przede wszystkim zyskujemy pewność, że produkt, który sprzedajemy, spełnia najwyższe standardy, ponieważ był robiony lub przechowywany w wysokiej klasy sprzętach. Nie drżymy na myśl o licznych awariach, ponieważ postawiliśmy na dobre wykonanie naszych stoisk sprzedażowych. Rowerek i wózek gastronomiczny potrafi nam się bardzo „odwdzięczyć”, jeśli dbamy o niego i pilnujemy, aby był dobrze wyposażony.

Oczywiście, nie jest to tylko kwestia naszej dobrej woli. Odpowiednie wyposażenie stoiska sprzedażowego jest prawnie regulowane. W Europie przepisy związane z gastronomią w dużej mierze są unormowane. Są kraje jak np. Szwecja, która wymaga spełnienia bardziej szczegółowych wymagań. Jeżeli planujemy ekspansję na rynek zagraniczny, łatwo możemy zasięgnąć interesujących nas kwestii wchodząc na oficjalne strony tamtejszych sanepidów. Znajdziemy tam szczegółowe informacje, jakie normy musi spełniać każdy właściciel rowerka czy wózka gastronomicznego. Pod adresem internetowym Food Standard Agency w Wielkiej Brytanii lub Swedish National Food Agency w Szwecji dowiemy się o wszystkich zagadkowych kwestiach.

Dobrze wyposażony rower – biznes kręci się lepiej!

Niezależnie od tego, czy chcesz zainwestować i kupić rower, czy decydujesz się na wynajem wózka gastronomicznego, Twoim priorytetem powinna być jakoś sprzętu i to, jak jest wyposażony. Każdy projektant i producent wózków gastronomicznych i rowerów gastronomicznych wie, że w procesie produkcji urządzeń i mebli gastronomicznych, należy korzystać z materiałów, które przez swoją strukturę niwelują powstawanie bakterii i pleśni, a jednocześnie zapewnią dużą wytrzymałość i nie poddadzą się szybko intensywnemu użytkowaniu.

Wózki i rowery gastronomiczne z wyposażeniem najczęściej produkowane są z kwasoodpornej stali nierdzewnej AISI 304. Niestety w Polsce częstą praktyką jest również stosowanie stali 201, czyli materiału bardziej podatnego na korozję i gorszego gatunkowo. Nie zagłębiając bardzo w techniczne dane i skład poszczególnych metali, warto przy zakupie lub wynajmie zwrócić uwagę, czy producent jest lojalny i profesjonalny i czy przypadkiem nie sprzedał nam produktu gorszej jakości, którego bynajmniej nie oczekiwaliśmy. Warto dokładnie analizować wszystkie aspekty produkcji wózków gastronomicznych i ich wyposażenia.

Wyposażony wózek gastronomiczny – pewność dobrego wyboru

Jak zatem rozpoznać która stal jest mniej szlachetna? Istnieją testery chemiczne do stali na obecność manganu. Po pokropieniu metalu, najlepiej w mało reprezentacyjnym miejscu, pojawią się brązowe naloty. To znak, że nie mamy do czynienia ze stalą 304.

Zdarza się i tak, że wykonawcy potrafią używać metali, które są imitacją stali nierdzewnej. Jak rozpoznać, czy nasze stoisko sprzedażowe, które właśnie kupiliśmy lub wzięliśmy pod wynajem jest wyprodukowane zgodnie z naszymi oczekiwaniami i zapewnieniami sprzedawcy? Stal nierdzewną w prosty sposób można sprawdzić magnesem. Jeśli magnes jest przyciągany do powierzchni to oznacza, że mamy do czynienia ze zwykła stalą. Jest to prosta i efektywna metoda, tym bardziej, że magnes jest materiałem łatwo dostępnym.

Wózek do wynajęcia i do kupienia – świadoma i pewna inwestycja

Jeszcze jedną ważną kwestią, którą na pewno warto poruszyć, jest korozja galwaniczna. Jest to zjawisko występujące m.in. przy łączeniu stali o różnym potencjale. Niektórzy producenci stosują do maszyn czy urządzeń gastronomicznych wykonanych ze stali nierdzewnych, elementy łączeniowe wykonane z metali mniej szlachetnych. Najczęstszą przyczyną takich zabiegów jest fakt, że klient i tak nie widzi, co jest w środku i nie może tego zweryfikować. Efektem takich zabiegów jest przyspieszona korozja elementów wykonanych z metali mniej szlachetnych, co skutkuje awarią urządzenia w dość krótkim czasie. Jaka jest recepta na to zjawisko? Należy zadbać, aby wszystkie elementy stoiska sprzedażowego, które mają małą powierzchnię, były wykonane z bardziej szlachetnego metalu, niż elementy o większej powierzchni. Pomoże to nam uniknąć przedwczesnych napraw i stresu. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby pytać o szczegóły i być dociekliwym. Wózek gastronomiczny do wynajęcia powinien być przez nas dokładnie sprawdzony. Tak samo jeśli chcemy zainwestować w wyposażony rower gastronomiczny, powinniśmy zdecydowanie sprawdzić jakość oferowanego sprzętu.

Twoje własne stoiska sprzedażowe – bądź wyposażony w odpowiednią wiedzę

Jeżeli jesteś przedsiębiorcą, który zaczyna swoją przygodę z wózkami gastronomicznymi, nie obawiaj się teraz, że każdy wykonawca chce sprzedać Ci gorszy produkt. Miej po prostu oczy szeroko otwarte i nie bój się zadawać szczegółowych pytań. Kto pyta, nie błądzi! Rowery i wózki gastronomiczne z wyposażeniem mogą służyć Ci na lata, dlatego ważna jest dbałość o nie i prawidłowa konserwacja. Również jeżeli interesuje Cię wynajem stoiska sprzedażowego, każdy sprzedawca jest zobowiązany do udzielenia Ci informacji, których potrzebujesz.

Zasady, których musisz się trzymać, to:

• jakość stoiska sprzedażowego to podstawa, na której nie warto oszczędzać
• jeśli interesuje Cię wózek lub rower gastronomiczny do wynajęcia, masz pełne prawo zadawać sprzedawcy szczegółowe pytania
• jeżeli posiadasz wyposażony wózek gastronomiczny, zawsze możesz dokonać testów na jakość stali

Powodzenia!

źródła:
http://www.nierdzewka.com/page/39/stal-nierdzewna-w-polaczeniach-z-innymi-materialami http://www.sempro.biz/blog/jak-rozroznic-stal-nierdzewna-304-od-201