Rower gastronomiczny – ogranicza Cię tylko wyobraźnia!

Rower gastronomiczny i Twoja podróż po sukces

Jeżeli śledzisz tendencje w biznesie gastronomicznym, z pewnością wiesz, że od kilku lat triumfy święcą mobilne punkty gastronomiczne. Nic w tym dziwnego – jest to nowoczesny pomysł na biznes, który w dodatku nie wymaga ogromnego wkładu finansowego na początku. Rowery i wózki gastronomiczne są modne i wygodne, zwłaszcza w okresie letnim. Ich ceny nie są mocno wygórowane i może sobie na nie pozwolić nawet początkujący przedsiębiorca.

Rower gastronomiczny najczęściej kojarzy się ze sprzedażą kawy, lodów czy hot-dogów. Wózek taki zawiera wtedy konserwator do lodów lub inne specjalistyczne dodatki, które umożliwiają sprzedaż kawy czy hot-dogów.Cena roweru jest uwarunkowana wyposażeniem, na jakie się zdecydujemy i rodzajem materiałów, z których nasz sprzęt zostanie wykonany. Dlatego właśnie kwestie ceny są bardzo płynne – wszystko zależy od tego, jaki kapitał chcemy tak naprawdę zainwestować w mobilną gastronomię.

Temat, który często nurtuje klientów i któremu chcemy poświęcić dzisiejszy wpis, to dostosowanie rowerów i wózków gastronomicznych pod określony produkt. Tak naprawdę mamy do wyboru szeroką paletę specjalizacji, jakie możemy nadać naszemu mobilnemu urządzeniu. Rower towarowy lub wózek gastronomiczny - możemy nimi rozwozić zarówno ciasta, desery, kanapki, jak i hot-dogi. Jest to też świetna opcja dla produktów wymagających podgrzania lub grzania. Możemy zainwestować w mobilny ekspres do kawy i parzyć najlepszą kawę w mieście, albo rozwozić orzeźwiającą lemoniadę w trakcie upalnego lata. Ogranicza nas jedynie nasza inwencja twórcza oraz możliwości finansowe.

Na szczęście prawie każdy wózek gastronomiczny można dostosować do danego produktu. Foodbike ma w swojej ofercie wiele różnych sprzętów, dzięki którym można ukierunkować swój biznes na określony produkt. Pozostaje jedno ważne pytanie: co właściwie chcemy sprzedawać?

Wózek gastronomiczny z hot-dogami, czy rower z aromatyczną kawą?

Najłatwiejsze w realizacji są oczywiście rowery gastronomiczne do artykułów spożywczych, które nie wymagają żadnej obróbki termicznej, ani specjalistycznego przechowywania. Do takich produktów zaliczamy wszelkie kruche ciastka, żelki i zdrową żywność (np. pestki, warzywa czy owoce). Również gotowe produkty i butelkowane soki nie wymagają od przedsiębiorcy inwestycji w wyposażenie. Na etapie planowania i sporządzania kosztorysów, warto zainteresować się kwestią ceny – w początkowej fazie rozkręcania biznesu finansowa rozwaga jest jak najbardziej wskazana.

Na kolejnym miejscu, jeżeli chodzi o skomplikowanie realizacji zamówienia, są produkty poddawane odpowiedniej temperaturze tak, aby zachowały swoją formę i świeżość. Na przykład ciasta w większości przypadków wymagają witryny utrzymującej temperaturę, która z kolei wymaga zasilania elektrycznego. Rower gastronomiczny z taką witryną jest już bardziej czasochłonną realizacją i trzeba o tym pamiętać. Również jego cena wzrośnie w momencie kupna dodatkowego wyposażenia. Warto więc szczegółowo przeanalizować pomysł zakupu witryny i zwrócić szczególną uwagę na warunki atmosferyczne, w których będzie funkcjonować. Witryny w większości nie są przeznaczone do pracy przy dużej wilgotności czy w mocnym nasłonecznieniu. Trzeba mieć świadomość, że urządzenie funkcjonujące w takich warunkach może szybciej ulec awarii.

Podobna sytuacja tyczy się lodów. Mimo zamkniętej termicznie przestrzeni, rower gastronomiczny często znajduje się na różnych płaszczyznach. Nie jest to idealne położenie dla sprzętów chłodniczych czy mroźniczych ze względu na poziomowanie się płynu chłodzącego. Również bardzo słoneczny dzień nie sprzyja pracy kompresorów wbudowanych w rower.

Projektując nasze pojazdy Foodbike staramy się niwelować i optymalizować negatywne zjawiska, które mają wpływ na jakość zarówno całej konstrukcji jak i produktów klienta. Bardzo dużo leży jednak po stronie kupującego, który powinien odpowiednio dbać o sprzęt i nie narażać go na awaryjne sytuacje. Trzeba pamiętać, że cena za rower gastronomiczny rośnie wraz z dodatkowym wyposażeniem i szkoda byłoby poprzez nieumiejętne użytkowanie tracić profesjonalny sprzęt.

Chcesz serwować dania na ciepło? Rower gastronomiczny daje radę!

Kolejną funkcją roweru gastronomicznego jest podgrzewanie i obróbka cieplna. W tym przypadku największą barierę stanowi zasilanie. Jeżeli nie podłączymy naszego roweru do gniazda 230V, o sile nie wspominając, jesteśmy zmuszeni do korzystania z akumulatorów żelowych, co mocno przekłada się na wagę całego pojazdu. Co więcej, ogranicza nas również moc, jaką możemy uzyskać. Zazwyczaj jest to do 2,5kv. Wystarcza to niestety na niewiele urządzeń.

Jakie jest zatem najlepsze rozwiązanie? Oczywiście grzanie gazowe. Dodatkowo, jeżeli zastosujemy butle z tworzyw sztucznych, waga naszego roweru zmniejszy się. Gaz jest paliwem, dzięki któremu jesteśmy w stanie ogrzać palniki do robienia naleśników czy zagotować wodę w ekspresie do kawy.

Warto w tym miejscu omówić także hybrydy, czyli urządzenia wymagające chłodni oraz zestawu grzewczego. Są to skomplikowane jednostki, które do funkcjonowania potrzebują zarówno zasilania gazowego, jak i elektrycznego. Przykładem produktów, które mogą wymagać hybrydowych rozwiązań są wszelkiego rodzaju burgerownie, smażalnie, czy naleśnikarnie. Wówczas potrzebujemy także urządzenia chłodniczego do półproduktów oraz urządzenia do obróbki cieplnej. Ceny tak wyposażonych rowerów gastronomicznych są oczywiście wyższe, ale zyskujemy więcej profesjonalnego sprzętu, a co za tym idzie, więcej możliwości.

Spersonalizuj swój rower gastronomiczny i wyjedź na ulicę!

Podsumowując, rowery gastronomiczne są wszechstronne i tylko od przedsiębiorcy zależy, w którym kierunku chce podążać ze swoim biznesem. Możliwości są tak naprawdę nieograniczone, a ceny zestawów, zależne są w dużej mierze od zastosowanych rozwiązań. Trzeba jednak pamiętać, że każdy element to dodatkowy ciężar do przemieszczenia. Dlatego właśnie montujemy w naszych rowerach gastronomicznych silniki elektryczne wspomagające jazdę.

Foodbike stara się niwelować niepożądane zjawiska i za każdym razem służyć dobrą radą przedsiębiorcy, który chce zainwestować w rower gastronomiczny!
Update cookies preferences