Mobilna gastronomia: promowanie zdrowego żywienia

Świadomość ludzi na temat zdrowego żywienia coraz bardziej się rozwija. W ostatnich latach bardzo wyraźnie zarysowały się u klientów tendencje do większego dbania o siebie i o środowisko. Wybieramy produkty, które są dobre jakościowo i przekonują nas swoją świeżością. Jesteśmy w stanie zapłacić więcej za produkt, który jest bio lub eco-firendly, ponieważ wiążemy te określenia z wyborem lepszym dla naszego zdrowia.

Jak ma się mobilna gastronomia do promowania zdrowego żywienia? Przede wszystkim, mobilny biznes gastronomiczny, jak żaden inny jest także świetnym narzędziem promocji. Dlaczego? Może on dotrzeć absolutnie wszędzie i dzięki swojemu ruchomemu charakterowi może promować ideę zdrowego odżywiania w galeriach, na ulicach miast, przy szkołach, uniwersytetach i biurowcach. Dzięki dostępności, zdrowe produkty stają się bardziej atrakcyjne. Ludzie nie muszą szukać specjalnych sklepów ze zdrową żywnością, bo zapewnia im ją rower lub wózek gastronomiczny zaparkowany w pobliżu.

Pomysł na zdrowy biznes z Foodbike?

Co ma wspólnego Foodbike i zdrowe żywienie? Otóż bardzo dużo! Wspieramy wszystkich przedsiębiorców, a w szczególności tych, którzy zaplanowali swoją mobilną gastronomię w duchu zdrowego biznesu. Uważamy, że to nie tylko dobry pomysł na biznes, ale też świetna praca w zgodzie ze sobą i swoimi przekonaniami. Tak samo jak istnieją lokale gastronomiczne, które specjalizują się w serwowaniu zdrowej żywności, tak samo mogą istnieć rowery gastronomiczne, z których sprzedawane są wysokiej jakości, zdrowe produkty.

Na szczęście mijają już czasy, gdy jedzenie z pojazdów gastronomicznych było postrzegane jako to gorszej jakości, fastfood. Obecnie trwa odczarowywanie tego krzywdzącego mitu. Mobilna gastronomia to gastronomia jak każda inna tylko, że na kółkach. A to z kolei nie ma żadnego wpływu na jakość produktu, ponieważ niejednokrotnie może się zdarzyć, że przewyższy on restauracyjne specjały.

Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby robić zdrowsze wersje najlepiej sprzedających się produktów. W czasie sezonu letniego, właściciele rowerów gastronomicznych, mogą zdecydować się na rower do kawy z ekologicznych ziaren, albo rower do lodów, które będą produkowane w tradycyjny sposób, bez dodatku konserwantów i jakiejkolwiek chemii.

Zdrowe przekąski – prosto od rowerów gastronomicznych

Zdrowe przekąski - czy to w ogóle możliwe? Zazwyczaj przekąski kojarzą nam się z hot-dogiem, zapiekanką czy frytkami – czymś mniejszym, co można zjeść na wynos i w szybkim czasie. Z kolei myśląc o zdrowych przekąskach, większość ludzi wyobraża sobie zwykły owoc, albo sałatkę, którą się nie naje. Jak rozwiązać kwestię pożywnych i wartościowych przekąsek posiadając biznes gastronomiczny i rower gastronomiczny w jego ramach?

Warto postawić na kanapki! Jest to przekąska tak uniwersalna, że skusi się na nią niemal każdy. Co ważne, można je zrobić „na zdrowo”, kolorowo i zachęcająco, nie wydając przy tym fortuny. Jeżeli chcemy propagować w swoim własnym biznesem gastronomicznym zdrowe odżywianie i taki styl życia, nie potrzeba wbrew pozorom, dużych kosztów. Klienci z pewnością docenią wypiekane przez nas bułki i dużo świeżych warzyw. Jeżeli dodatkowo wejdziemy we współpracę z lokalnymi, ekologicznymi dostawcami, zyskamy nie tylko pewność smaku i dobrej jakości produktu, ale także świetną renomę. Klienci także wspierają lokalne biznesy i z pewnością docenią takie działania.

Wiele osób ma nietolerancję na gluten lub wyklucza go zupełnie ze swojej diety. Jeżeli postawimy na pieczywo bezglutenowe, nasz mobilny biznes gastronomiczny zyska wielu potencjalnych klientów. Trzeba jednak pamiętać, aby wyraźnie zaznaczyć, że nasz rower gastronomiczny ma w ofercie takie produkty. Osoby zainteresowane z pewnością przybędą!

Tak naprawdę możemy w swoim rowerze lub wózku gastronomicznym „przerabiać” na zdrowo niemal każdą popularną przekąskę. Hot-dogi w pełnoziarnistych bułkach, dietetyczne naleśniki z owocami czy tortille wypełnione warzywami – jest nieskończenie wiele kreatywnych rozwiązań! Dlatego właśnie w Foodbike zawsze wspieramy takie inicjatywy – wiemy, że dobry biznes gastronomiczny powstaje z syntezy jakości produktu, dobrego sprzętu i wyposażenia oraz kreatywności właściciela. Wówczas nasza gastronomia kręci się jak kółka w rowerze!

Świeże soki i koktajle? Wszędzie i zawsze dzięki mobilnej gastronomii!

Co Foodbike sądzi o własnym biznesie gastronomicznym opartym na sprzedaży napojów? Jesteśmy jak najbardziej na tak!

Świeże soki, koktajle, ekologiczna kawa i herbata – to wszystko to świetny pomysł na wiodący produkt naszej gastronomii! Obecnie, sokowirówki i wyciskarki wolnoobrotowe „robią robotę” za nas. Nie jest to już tak bardzo drogi sprzęt, a może przynieść naprawdę duże zyski. Świetnie sprawdzi się jako wyposażenie roweru gastronomicznego! Świeżo wyciskane soki, smoothies i wszelkiego rodzaju koktajle są bardzo często wybierane przez klientów. Co prawda jest to napój, natomiast można się nim porządnie najeść i spokojnie zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia. Zdrowe alternatywy dla popularnych napoi – gazowanych, pełnych sztucznych barwników i konserwantów, są na szczęście coraz bardziej popularne!

I na koniec Foodbike przypomina – wszystko zależy od ludzi, którzy wkładają w swój biznes gastronomiczny i w oferowany produkt pasję i zaangażowanie! Jeżeli czują, że chcą zaoferować swoim klientom produkt, który nie tylko jest dobry, ale także zdrowy – to szczytna idea, którą warto wspierać!

Komentarze z facebooka